Evéskérdés:-)

Az egyetemi gyermekgyógyászat vizsgán buktató kérdés volt a csecsemőtáplálás és a só-vízháztatás egyensúlya című tételek.
Erre határozottan emlékszem.Most elővettem a régi tankönyvet. Kinyitottam az “Egészséges csecsemő táplálása” fejezetnél. Hosszan taglalják életkori hónapokra lebontva az átlagos fehérje, szénhidrát és zsír szükségletet, a bevitt kalória adagját. Az ionok szintjét.

Olvastam, olvastam, és vártam azokat a mondatokat, amelyek válaszként jól jöhetnének egy-egy tanácsadáson, amikor a szülő kérdez.
Mert a szülő kérdez! És ha az egyetemi tankönyvben nincs rövid, frappáns, használható válasz, akkor bajban van a kezdő doktor. Főleg, ha nincs saját gyereke sem.

Suhant a szemem a tankönyv sorain, sóvárogva néhány felszabadító mondatra: olyasmire, hogy a táplálásnál vegyük figyelembe a csecsemő igényeit, mert hogy ő tudja, érzi, mikor mennyit egyen.

Jó lett volna, ha szó esik arról, hogy van olyan csecsemő, aki nem hajlandó megenni a pépes ételt fél évesen, meg később sem, mert öklendezik tőle. Annak ellenére, hogy az első tanács a szülő felé az, hogy pépes zöldséget, gyümölcsöt kíváljunk a gyereknek.

Mi van akkor, ha vizet sem hajlandó inni. Hogy kell megismertetni a vízzel? Küzdelemmel? Vagy beletörődéssel?
5x eszik egy “átlagos” gyerek. De ha mégsem, hanem csak háromszor? Erőltessük az öt alkalmat?

Kitartóan olvastam a fejezetet arról, hogy egy-egy étkezésnél az új étel bevezetése 2-3 hétig tartson, hogy keverjünk egy-egy kiskanál napraforgó olajat a főzelékbe, hogy húspépet és sajtot is tehetünk bele.
És hogy szükség esetén anyatejhez hasonló humanizált tejkészítményt is kaphat a baba. Adhatunk tejet, karamellát, pótkávét, tojást.

Olvastam, és közben hallottam a kérdéseket, amelyeket a szülők föltesznek:
Tej-és tejtermékmentes étkezés, vegetárius táplálkozás, paleo étrend, BLW, meddig kell forrani a vizet a babaitalhoz, milyen zöldséget vegyenek inkább biopiacon, a gyerekük csak a tv előtt haljandó enni, nem ül asztalhoz, heteken át csak rizst és tésztát fogad el, nem hajlandó megenni mást, mit tegyenek, lehet-e februárban sárgadinnyét adni, mi a teendő, ha minden főzeléket csak akkor eszik meg, ha banán is van benne?

A kérdések sora folytatható.

Erről szól az igazi “egészséges tanácsadás” alkalom. Hosszan beszélni a babák egyéni sajátosságairól, és a családra szabott táplálkozási szokások kialakításáról.
Úgy, hogy tudjuk, egy végtelenül pontosan szabályozott rendszerben működik az a kis testecske, amelynek minden egyes részlete szoros információközlésben van az egésszel.