Gipsz

Töréseknél, de sokszor komolyabb zúzódások, rándulások esetén is előfordul, hogy a sérült testrészt begipszelik.

A sérülést követően ilyenkor először egy gipszsín kerül felhelyezésre. Bizonyos töréstípusoknál előfordulhat, hogy úgynevezett „körkörös- felvágott” gipsz kerül a végtagra. Ez egy zárt gipsz, melyet a gipsz megkötése előtt felvágnak, és ezt pólyázzák be. A végleges zárt gipsz a duzzanat megszűnését követően kerül felhelyezésre

Mire kell figyeljünk szülőként ilyenkor, illetve mi az amit tehetünk a gipszelt végtaggal?

  • sín esetében-mivel az csak a végtag egyik oldalán helyezkedik el, a sérülés magasságában a másik oldalról a sérülés jegelhető.

A gipszelt végtagot hűtsük, jegeljük, mert az jó szolgálatot tehet a fájdalomcsillapításban illetve a duzzanat csökkentésében egyaránt.

  • a szabadon lévő ízületeket mozgassuk, tornáztassuk – mert egyrészt ez is csökkenti a sérülésekkel együtt járó duzzanatot, más részt a rehabilitációban ez sokat fog segíteni, a végtag normál funkciójának a helyreállításában (pl. csuklótöréseknél felhelyezett gipszeknél a könyök ízület, illetve az ujjak szabadon maradnak, ezeket nyugodtan tornáztathatjuk)
  • ha fáj – vegyük komolyan – csillapítsuk a fájdalmat
  • ha szoros, vagy ha lötyög a gipsz – vegyük komolyan – mert mindkettő káros lehet:

A szoros gipsz keringési problémákat illetve a nyomási pontokon kisebesedést okozhat. A laza gipsz pedig nem tart, bizonyos töréseknél ez a törés elmozdulását eredményezheti, illetve a végtagot feltörheti pont úgy, mint a cipő sarka.

Ha a gyermek arra panaszkodik, hogy a gipsz nagyon szoros, vagy nagyon laza, egy szóval gipszpanasza van – forduljunk orvoshoz.

„Begipszelve” lenni nem túl kellemes, de ha a fentiekre odafigyelünk szülőként, az nagyon sokat segíthet gyermekeinknek, hogy a gipszben töltött idő ne rejtsen magában szövődményeket, a törések jól gyógyuljanak, és a rehabilitáció a lehető leggördülékenyebben történjen.

Dr. Fetter Tamás traumatológus szakorvos