Leforrázta, megégette

Gyermek és felnőttkorban is gyakran előfordulnak égéssel járó balesetek.

Sokszor tapasztalom, hogy ilyenkor az égés után a szülők rögtön felmarkolják a gyermeküket és rohannak vele a Sürgősségire. Mielőtt azonban még ezt tennénk, nagyon sokat tehetünk a későbbi szöveti károsodások megelőzésére. Égés esetén ugyanis a direkt szövetkárosodás mellett, ami a legkárosabb az a szövetek között pangó hő. Ezért mielőtt orvoshoz mennénk a legfontosabb, hogy hűtsük a sérült testrészt. Ne jegeléssel kezdjük, hanem a sérült testrészről a ruhát távolítsuk el, és folyó hideg- hűvös vízzel – (pl. zuhany alatt) legalább egy 15- 20 percig hűtsük az égett területet. Emellett mivel az égés nagyon fájdalmas – fájdalomcsillapítót mindenféleképpen adjunk a gyermekünknek. Sokszor tapasztalom, hogy ez elmarad. Fájdalomcsillapítás céljából – a gyógyszerérzékenységet is figyelembe véve- alkalmazható bármilyen patikában vény nélkül kapható fájdalomcsillapító (pl. paracetamol, ibuprofen). Ezekből praktikus, ha legalább egyféle készítményt tartunk otthon, mert – szülőként tapasztalva- biztos, hogy akkor nem lesz belőle otthon, amikor az igazán szükséges.

Emellett homeopátiás módszerekkel szintén segíthetünk a tünetek enyhítésében:

Mikor forduljunk az égéssel orvoshoz:

  • Ha nagy kiterjedésű – 4- 5 %-ot meghaladó égéssel állunk szemben (1 tenyérnyi méret – 1 %)
  • Ha az égett területen hólyagképződést látunk
  • Ha az égett területen a bőrpír mellett az égett terület közepén fehéresebb színű égett területet látunk-, mert ez mélyebb égést takar.
  • Ha az égett végtagon az égés teljesen körbe ér (pl. ujj, csukló, alkar)
  • Ha arc illetve nyak égéssel állunk szemben
  • Ha láng, vagy forró gáz belélegzése során fennáll a légúti égés veszélye

Ha az elsődleges otthoni ellátást követően –  megfelelő ideig történő hűtést követően az égett terület (bőrpír) nem nagyobb mint a testfelület kb  4 %, ( ezt onnan állapíthatom meg, hogy az adott gyermek kezének mérete 1 %-nak felel meg)- és nem látok rajta sem hólyagképződést, sem a bőrpíron belül elhelyezkedő mélyebb égésre utaló fehéresebb területet és a fentiek közül egyiket sem észlelem, akkor az égés kezelhető otthon.

Ilyenkor az égett területre nyugodtan helyezzünk Panthenol spray-t , illetve steril gézlapot, melyet nem csípős fertőtlenítő oldattal itatunk át Pl. Octenisept.  Emellett bő folyadékfogyasztás javasolt, illetve fájdalomcsillapítás tovább.
A hűtés ebben az esetben is nagyon fontos. Ebben az esetben azonban már nyugodtan jegelhetjük a sérült testrészt.

Másnap a kötést nyugodtan kicserélhetjük otthon.  Ha a kötéscserénél, ilyenkor hólyagképződést, nyílt sebfelületet, illetve a már korábban említett elfehéredett a nem normál bőrhöz hasonlító világosabb fehér részt látunk az égett területben mindenféleképpen forduljunk orvoshoz.

Dr. Fetter Tamás traumatológus szakorvos