Megütötte a fejét – mikor forduljunk orvoshoz?

Gyermekkorban nagyon gyakran fordulnak elő fejet érintő traumák (labdajátékok, iskola, szabadidős tevékenység).  Mikor forduljunk ebben az esetben orvoshoz?

Ha a sérülést követően eszméletvesztés nem történt, azonnal felsír a gyermek, emlékszik a történtekre, azokat pontosan felidézi, és nincs semmilyen neurológiai tünete, illetve a sérülést követően ugyanúgy eszik, alszik, játszik, mint a sérülést megelőzően, akkor valószínűleg nincs komolyabb probléma.

De minden eszméletvesztéssel járó koponyatrauma esetén lássa a gyermeket orvos!!!

Akkor is tegyünk így, ha a gyermeknek eszméletvesztése ugyan nem volt, de a sérülést követően a történtekre nem emlékszik.

Ha elsődlegesen eszméletvesztése nem volt, de  a sérülést követően akár pár nap elteltével is az alábbiakat észleljük, mindenféleképpen forduljunk orvoshoz:

– szédülés, hányinger, hányás, főleg ha ez több alkalommal jelentkezik akkor az mindenféleképpen kórjelző lehet, -, az orr illetve halló járatokból jelentkező szivárgó vérzés, indokolatlan aluszékonyság, mélyülő tudat éberségi szint, görcsroham.

Mi az az elsődleges gyanújel, amit észrevehetek szülőként még akkor is, ha a fentiek nem jelentkeznek? A gyermek úgy fog kinézni, mint egy „igazi” beteg gyermek. ( Bágyadtabb, elesettebb, kedvetlenebb). Ez mindenféleképpen fokozottabb odafigyelést igényel.  Ha emellett a fentiek is jelentkeznek természetesen forduljunk egyből orvoshoz.

Mi az, amivel megsegíthetjük gyermekünket a fejet ért trauma után?:

  • ha fájdalma van – csillapítsunk nyugodtan fájdalmat
  • néhány napig érdemes elkerülni koponyatrauma után a TV, számítógép, villózó fények használatát, mert az a fejfájást illetve a többi kellemetlen tünetet jelentősen fokozhatja.
  • érdemes számára ténylegesen pihenést, nyugalmat biztosítani

Dr. Fetter Tamás traumatológus szakorvos