Sebek ellátása otthon

A kisebb sebek nyugodtan elláthatóak otthon is.

Mi a teendő ebben az esetben?

A sebek gyógyulása szempontjából nagyon fontos a sebek megfelelő tisztítása, illetve tisztán tartása.

Szennyezettebb sebek esetén mechanikai tisztítással kezdjük – folyó vízzel az „út pora” nyugodtan lemosható.

Ezt követően a sebet fertőtlenítsük. Gyermekek esetében célszerű valamely nem csípős oldat alkalmazása. Sebek ellátásánál PORT illetve KENŐCSÖKET, krémeket ne alkalmazzunk. Fertőtlenítő oldatokat használjunk.

A sebet kössük be, kisebb sebek esetén elég egy sebtapasz. Nagyobb sebek esetén, amelyeket sebtapasszal már nem tudunk befedni, alkalmazzunk valamilyen sebkötöző lapot. Ezt nyugodtan átitathatjuk – nem tocsogósan- fertőtlenítővel, és ezt kötésrögzítővel rögzíthetjük a seb felszínén. Ezeket úgy helyezzük fel, hogy ne legyenek túl szorosak, de azért tartsanak.

A kötést másnap cseréljük ki, ezt követően pedig a kötés szennyezettségétől függően 1-2 naponta a sebgyógyulás ütemében.

A sebeknél vigyázzunk a kötésre, akár otthon került ellátásra, akár orvosnál. Ne legyen vizes, ne legyen szennyezett, mert az a sebgyógyulást hátráltathatja, a sebfertőzések kialakulását segítheti.

Ha otthon láttuk el a sebet, de a seb gyógyulásában valamilyen probléma lép fel, forduljunk orvoshoz.

Mire kell nagyon figyeljünk?:

  • ha a seb környezete bepirosodik, beduzzad
  • ha a seb váladékozni kezd
  • a gyermek belázasodik és ezt mással nem magyarázhatjuk

Ezen elveket figyelembe véve sebeket nyugodtan kezelhetünk otthon, de bármilyen bizonytalanságunk is támad, forduljunk nyugodtan orvoshoz.

Dr. Fetter Tamás traumatológus szakorvos