Tudom mozgatni, biztos nem tört el!

Ez az állítás sokszor elhangzik röntgen vizsgálat előtt, de sajnos nem mindig igaz. A gyermekek nagyon sokszor meglepnek bennünket, traumatológusokat, azzal, hogy van, amikor nagyon fáj a sérült testrész , és nem igazán mozog,  még sincs eltörve. De ennek az ellenkezője is igaz lehet, mert van hogy nem is fáj, mozog is és még is valamilyen törés áll a háttérben.

Mikor erős a gyanújel csonttörésre?

  • Ha a végtag deformált,
  • A sérülés helyén jelentős duzzanat, bevérzés látható
  • Ropog ott ahol nem kellene
  • Mozog ott ahol nem kellene

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fentiek esetében mindenféleképpen mutassuk meg a gyermekünket traumatológusnak.

Mi a teendő akkor, ha a fentieket, nem észlelem, ennyire élesen – milyen gyanújel utalhat ekkor csonttörésre gyermekeknél?:

Ha a sérült végtagot nem használja. Pl. Alsó végtagi sérüléseknél a végtagot nem terheli, és nem akar lábra állni. Felső végtagi sérülések esetén pedig a sérült végtaggal nem akar játszani, még a számára legkedvesebb játékkal sem.

Mit tegyünk, ha a törés gyanújele áll fenn, vagy ha biztosan látjuk, hogy gyermekünk csonttörést szenvedett:

  • FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS!!!

Sokszor találkozom azzal, hogy a szülők eljönnek a baleseti ambulanciára, úgy hogy a gyermek nem kapott fájdalomcsillapítót. Természetesen rengeteg olyan szituáció adódhat, amikor erre nincs lehetőség, mert nem hordunk magunknál mindig fájdalomcsillapítót. De ha módunk van rá, akkor egy korty vízzel, nyugodtan adhatunk a gyermekünknek fájdalomcsillapítót, az nem fogja késleltetni, semmilyen esetleges orvosi beavatkozás elvégzését. Elsődlegesen megteszi, bármilyen vény nélkül kapható gyermekeknek szóló fájdalomcsillapító.

  • RÖGZÍTÉS!!!

Amíg az orvoshoz megyünk, addig is rögzítsük a sérült végtagot, hogy a törésből származó kóros mozgásokat, melyek nagy fájdalommal járnak, kiküszöböljük. – lehet ez az eszköz bármilyen házi praktika- egy fa darabbal, fáslival kiváló sínt készíthetünk  és nem erősen, nem erőltetve, de stabilan rögzíthetjük a sérült testrészt.

Ha nagy deformitással állunk szemben, akkor a sérült végtagot a feltalálási helyzetben rögzítsük az előbbiek alapján

FONTOS!!! Traumát követően – egyszerűbb zúzódások, húzódásokat- követően indokolatlanul  hosszú ideig fennálló végtagfájdalom  ( 3-4 hét) esetén  forduljunk orvoshoz.

Dr. Fetter Tamás traumatológus szakorvos