A hasfájásról

Az orvoslásban a legtöbb fejtörést a hasfájás okozza. Leginkább azért, mert számtalan betegség tünete lehet a hasfájás, mégpedig olyan betegségeké, amelyeknek látszólag semmi közük a hashoz.

Ilyen a fejfájás, mert a migrénes fájdalmak gyakran hasi panaszokkal járnak, sőt hányással és hasmenéssel is. Aztán ilyen a fülgyulladás, ami miatt a gyermek gyakran szédül, hányingere van és csak azt hajtogatja, hogy a hasa fáj. Cukorbetegség tünete is lehet az intenzív hasi fájdalom. Nem beszélve az alsó tüdőlebenyekben zajló gyulladásról, amely szintén a hasba sugárzó fájdalommal együtt jelentkezhet. A has bőrén megjelenő övsömör intenzív fájdalma is hasi fájdalom képében jelentkezik. Csípőtáji gyulladások, a gerinc egyes elváltozásai szintén.

Gyerekkorban felső légúti fertőzések okoznak hasi nyirokcsomó duzzanatot, amely tipikus köldök körüli fájdalommal jelentkezik. A vesebetegségek jellemzően a derék felől sugárzó görcsös jelleget mutatnak. A máj-és epeutak gyulladása, jobb bordaív alatti fájdalommal jár. Balesetnél, tompa hasi sérülés esetén gyakran semmiféle elváltozás nem látható a bőrön, ezzel szemben a lép sérülhet és a beteg gyorsan rossz állapotba kerül. Vagy a vakbélgyulladás!
Ne feledkezzünk meg róla!

Fontos, hogy a hasi panaszt ki kell vizsgálni. Amíg nincs pontos diagnózis, tilos erős fájdalomcsillapítót adni, mert elfedi a diagnózishoz vezető fontos tüneteket.