A szájpenészről

A nyáron illatos bolgár rózsa olaját kevertük mézbe. És ezt kanalaztuk. Minden alkalommal, amikor pici babákat vizsgálok, és a szájacskájukba próbálok bekukucskálni, eszembe jut ez a rózsaméz. Ennek a méznek az íze. Hogy aztán azonnal eszembe jusson egy másik is, egy nem kifejezetten kanalazgatásra és evésre való változata.
Egy olyan rózsaméz, amelyben rózsa sincs meg méz sem. Mégis ezen a sokat sejtető néven említjük a patikusok által készített bóraxból, meg édesítő glicerinből kevert szirupos állagú cuccot. Barna üvegbe töltik, és ha a babák szájában fehér foltokat, vagy összefüggő fehér lepedéket látnak a doktorok, szinte biztos, hogy gyógyítóelixírként előbb-utóbb előkerül ez a rózsaméz fedőnevű Glicerines bórax.

Nem baj az, ha ezzel a rózsásnak nem nevezhető, de valójában igen hatékony gyógyszerrel is próbálkozunk szájpenész kezelésében. Cseppentsük gézlapra, dörgöljük meg vele a fehér lepedékes szájnyálkahártyát.

De mindenképpen gondoljunk arra, hogy van egy másik formában is használható bórax, ez pedig a homeopátiás Borax golyócska, amely igen hatékony szere a kisbaba szájában megtelepedett Candida albicans gomba eltávolításának.

És arra is, hogy ha a szájban van penész, előbb-utóbb a baba fenekén is lesz, ahogy végig gyalogol a bélrendszeren. Ezt is kezelni kell!