Az orrmandula műtétről

Horkol a gyerek, nyitott szájjal, bambán néz szegény, mert az orrán nem kap levegőt, előbb-utóbb a füle is fáj, nem hall jól, és nem is tudja visszamondani a szavakat. Ha ez a gyerek eljut a fül-orr-gégészhez, előbb-utóbb műtőasztalra kerül. A türelmes doktor egy ideig próbálkozik orrcseppel, allergia elleni szerekkel, váladékoldó gyógyszerrel. De a hallás és a beszédértés csak romlik, csak romlik, a dobhártya mögött gyűlik a savó, és gyűlik a genny. A megoldás az orrmandula kivétele és a dobhártya-tubus beültetése.

Hogy lehet ezt elkerülni?

Van, amikor sehogy és az egyetlen megoldás a nagyra nőtt és váladékkal teli orrmandulák nagy részének műtéti eltávolítása. Manapság már nem törekszenek a nagy orrmandulák teljes kivételére, csak a “csonkolásra”, vagyis arra, hogy egy kis darabka nyirokszövet megmaradjon, amely a védekező feladatát még éppen el tudja látni. Felmerül a kérdés, el lehet-e kerülni az orrmandulák túlzott megnagyobbodását és a szövődmények kialakulását.

Homeopátiás alkati kezelés, megfelelő orrhigiénia megtanítása – orrfújás tanítása, orrszívó használata, orröblítés, orrcseppek használata – nagyon fontos.

Emellett az orrmandula megnagyobbodására hajlamos gyermekre ne döntsük rá a tejboltot! Nincs szüksége sok tejfehérjére, mert nem tudja emészteni, csak galibát okozunk vele. Allergia galibát.