Betegségek és a homeopátia – az influenza 1/5. rész

A betegség leírása:

Az influenza az egyik legjelentősebb légúti vírusfertőzés. Ismertek a jellegzetes tüneteket előidéző humán kórokozók(A, B, C vírusok), és ismertek hasonló tünetekkel jellemezhető, de neminfluenza, hanem más vírus eredetű, úgynevezett „influenza-szerű” betegségek is.
A vírusok cseppfertőzéssel, terjednek, a légutak hámjában szaporodnak, és károsítják a légutakat borító nyálkahártyát.
A betegség lappangási ideje néhány óra és egy-két nap között van. Tünetei jól ismertek: a hirtelen magas láz,fejfájással, izom-és ízületi fájdalmakkal, elesettséggel, torokgyulladással,köhögéssel.

Gyermekkorban:
A gyermekkori influenza gyakori tünete még a nyaki nyirokcsomók duzzanata, a hányás, hasmenés, feltűnő aluszékonyság és lázgörcs. A fertőzés szövődménye csecsemő- és kisdedkorban a középfülgyulladás, kisgyermekeknél az arcüreggyulladás lehet. Fiatal felnőtteknél az elsődleges vírusos tüdőgyulladás. Krónikus betegségben szenvedőknél és súlyos immunbetegeknél a másodlagos bakteriális eredetű tüdőgyulladás jelenthet veszélyt.

Az influenza szezonban, vagyis a decembertől március végéig terjedő időszakban az iskolai hiányzások számának gyors növekedése a járvány terjedésének biztos jelzője.