Pollen-élelmiszer keresztreakciók

A keresztallergia azon alapul, hogy szervezetünk nem tudja elkülöníteni a pollenek és a különböző élelmiszerek (főleg zöldségfélék, gyümölcsök, gabona) rokon allergénjeit. Ezért bizonyos élelmiszerek fogyasztása allergiás tüneteket okoz, vagy felerősíti a már meglévő tüneteket. Ennek egyik formája az oralis syndroma, amely egyes gyümölcsök és zöldség elfogyasztása után néhány másodperccel szájnyálkahártya viszketést formájában lép fel.

Pollenallergiában szenvedőknél allergiás tüneteket válthatnak ki a következő fűszerek: ánizs, curry, bazsalikom, cigánypetrezselyem (koriander), szurokfű (oregano), kömény, paprika, bors és tárkony. A nyírfapollenre allergiásoknál keresztallergia mutatható ki például alma, sárgarépa, őszibarack, a parlagfűre érzékenyeknél pedig a görög- és sárgadinnye vagy banán fogyasztásakor. A további keresztreakciók az alábbi táblázatban találhatók.

Pollen-élelmiszer keresztreakciók

Allergén
Élelmiszer
parlagfű
görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, banán
fekete üröm
zeller, répa, fűszerek
nyírfa
mogyoró, földimogyoró, mandula, pisztácia, dió, sárgabarack, őszibarack, kopasz barack, körte, szilva, alma, cseresznye, kivi, sárgarépa, burgonya, paradicsom, paprika, zeller, kömény, kapor
pázsitfüvek
földimogyoró, gabonafélék, narancs, sárgadinnye, paradicsom, borsó
zsálya
sárgadinnye, napraforgómag, paprika, sárgarépa, paszternák, petrezselyem, zeller
háziporatka
rákfélék
latexallergia
banán, avokádó, füge, gesztenye, kivi, papaya, burgonya, paradicsom

Váratlan tünetek jelentkezhetnek egyes egzotikus gyümölcsök fogyasztásakor, például külföldi utazások során. Ezért mindaddig kevés egzotikus gyümölcsöt vagy zöldségfélét tanácsos enni, amíg nem derül ki, hogy szervezetünk miként reagál.