A szülési fájdalom csillapítása (I.)

A Születés Hete 2005. rendezvénysorozaton elhangzott előadás hangfelvétel alapján rögzített szövege (Aranytíz Művelődési Központ, 2005. május 29.).

Nézzük meg azt, hogy a fájdalomra, a fájdalom mérséklésére milyen szereket tudunk adni. Mindenki tudja, hogy a fájdalom együtt jár a szüléssel, magával a helyzettel, de azért tudunk valamit tenni, hogy a fájdalom elviselhetőbb legyen. Erről szólnak a következő szerek.

Arnica

Az Arnicahoz van egy történetem, ez a Borsószem királykisasszonynak a története, aki fekszik a sok-sok párnán, alatta van az egy szem borsó, és a párna tetején is megérzi, hogy ott van lent a borsó. Arnica tökéletes képe. Ilyen állapotban van az a kismama, aki mindent kellemetlennek, nehéznek érez, ha hozzáér a ruha, ha szólnak hozzá, ha lefektetik, ha fölültetik. Erősnek érzi ugyan magát, de valójában minden külső behatásra rendkívül érzékenyen reagál és a legkisebb érintésre is fokozottan érzékeny, szinte a túlérzékenységig. Gondoljanak mindig erre a kis mesére. Harmincas CH-ban lehet adni a szülés elején, végén, de lehet közben is. Az Arnicanak nemcsak lelki hatásai vannak, hanem lokális hatásai is, tehát, az apró vérömlenyek képződésében, az érfal regenerációjában nagyon nagy szerepe van.

Chamomilla

Még mindig a fájdalomra ható szerekről beszélünk, a következő a Chamomilla. Ugye, az Arnica úgy éli meg, hogy mindene fáj, mindenét nyomja, mindene kellemetlen, ezzel szemben mit csinál a Chamomilla? Lehet volt már ilyen tapasztalatuk… Amikor visszagondoltam a régi-régi kistarcsai szülőszobás élményeimre, hát ott volt néhány olyan asszony, aki őrjöngött, kivörösödve, hisztériázott, azt mondták, hogy hisztériák, próbálták lekötözni a székre vagy a szülőágyra, és ő pedig bebújt az asztal alá, és kivörösödve ordított, hogy nem bírom, nem akarom ezt csinálni, elég volt, el akarok menni. Ez az őrjöngős állapot jellemző a Chamomillára. Lehet, hogy alig van számunkra tényleges fájdalma annak a nőnek, mert a szülés elején tart, de magánkívül van a fájdalomtól. És ennek jelét is adja. Ordít, dühöng, csapkod, és közben nagy vörös fejjel ordítozik. Tehát, a Chamomillára jellemző a fájdalomra való fokozott érzékenység, a düh és a harag. Odavág, nagyon agresszív ez a nő ebben az esetben. És ezt is mondja: nem bírom tovább, nem akarom ezt csinálni, haza akarok menni! Nagyon jellemző a Chamomillára az, hogy vérkeringési zavar jelenik meg az arcon: az egyik arcfél vörös és meleg, a füle is, a másik pedig sápadt, és hideg. A Camomillát adhatjuk egyébként fülgyulladásra vagy fogfájásra is, ha ilyen zaklatott, izgatott állapottal társul. Szülésnél magas hígításban adjuk a Chamomillát, ennek a szegény dühöngőnek, harmincas CH-ban, tizenöt percenként. Azt szokták mondani, hogy saját magát is nagyon nehezen viseli el, de a környezete is nehezen viseli őt. Tehát, amikor az az érzésük, hogy már nem, menjen már inkább, tényleg jobb lenne, ha kimenne, na, akkor az a Chamomilla.

Coffea

A következő a Coffea. A kávéból készült szer. Gondoljanak arra, hogy ittak-e már egyszer-egyszer túl sok kávét, és milyen érzésük volt akkor? Szívdobogásérzés, végtagremegés, erős bizonytalanság érzés, ami fejfájással társul, és mindemellett egy nagyfokú felpörgetettség. Ugye a Chamomilla is felpörgetettnek tekinthető, de ő dühös, a Coffea vele ellentétben nem dühös, ő elkeseredett. Elkeseredett, aki folyamatosan beszél, beszél és beszél. Szívdobogásérzése van, végtagremegése van, és segítséget kér, tanácsot kér, de közben mondja, mondja, csak mondja. Harmincas CH-val, tizenöt percenként adjuk a Coffeát.