A szülési fájdalom csillapítása (II.)

A Születés Hete 2005. rendezvénysorozaton elhangzott előadás hangfelvétel alapján rögzített szövege (Aranytíz Művelődési Központ, 2005. május 29.).

Nux Vomica

Van egy következő jellegzetes szer, az a Nux Vomica. Volt-e már olyan élményük, amikor egy hölgy, aki a szülőszobán van és le akarja vezetni a saját szülését? Ő mindent jobban tud. Hát ez a Nux Vomica. A született vezető, aki uralni akarja a szituációt, és ő neki ne mondja meg a doktor, hogy mikor mit csináljon, majd ő azt nagyon jól tudja. Hát ez sem egy kellemes személyiség, de ő nem dühös, mint a Camomilla, ő az irányító, ő a nagyfőnök. Tehát, ingerlékeny iszonyatosan, ha mondják neki, hogy kedves asszonyom, vagy kismama, üljön le, hogy képzelik én, nem fogok leülni?! Majd én tudom, hogy mikor akarok leülni. Tehát, mindent uralni és irányítani akar, az irányítással együtt van ez a düh, a Camomilla az csak őrjöng, a Nux Vomica irányítani akar, ez nagyon fontos. Bosszús, ha nem az van, amit ő akar, s jellegzetes lehet még – ha előjön nála – a nagyfokú görcsre való hajlam, ami gyomorgörcsben és a végbélgörcsben nyilvánul meg. Fájás, persze, fájás, de egy nagyon jellegzetes görcsös fájdalom. Túlérzékeny ember tehát a Nux Vomica, aki a fájdalmát is felfokozottan éli meg, de van egy jellegzetes uralkodni vágyása, a viselkedésében. Harminc CH-val, tizenöt-húsz percenként öt golyót, folyamatosan lehet adni.

Kérdés: Mielőtt a nő bemegy szülni, behatárolható, hogy milyen típusú lesz, vagy az csak a szülés közben derül ki és ezért előre fel kell készülni mindenféle homeopátiás szerrel?

Két út lehetséges, az egyik az, hogy sose tudjuk, hogy egy adott szituáció mit vált ki az emberből. Lehet, hogy vannak erre jelei, és egy jó várandós gondozás során kiderülhet, hogy egy frusztrált helyzetben valaki rögtön ordít, vagy tudja kontrollálni magát, vagy hogyan viseli a kellemetlen, váratlan szituációkat. Ekkor lehet rá készülni, de előfordul, hogy nem lehet… Nem kell egy táska, tizenöt szerrel simán le lehet, az egészet vezényelni, amiket elmondok nagyon alapszerek, egy házipatikában akár mindegyik benne lehet. Majd meglátják, hogy ismétlődgetnek a szerek

Atropa Belladona

A következő fájdalomra ható szerünk az Atropa Belladona, ami majd elő fog kerülni, a gyulladásos, a mellgyulladásos tünet esetében is, tehát tulajdonképpen egy szerről van szó, ami négy-öt alkalommal nagyon jól használatos. Mi jellemző a Belladona szülő nő viselkedésére? Azt szokták mondani, van erre egy ilyen terminus technikus, hogy idős, először szülő, ráadásul sportos alkatú nő kerülhet, a fájdalom esetén Belladona állapotba. A Belladona állapotban lévőre az jellemző, hogy rendkívül agitált, csapkodós, dühös, de jellemző rá egy egyértelmű küllem. Egyértelmű megjelenés, a tág, fényre merev pupilláival, a kivörösödött, száraz, piros bőrével, és nagymértékű verejtékezéssel. Ez egy nagyfokú görcsösséget jelent, és a szülés előre menetelében is megmutatkozik a Belladonának a képe, a görcsös méhszáj esetében, illetve a nehezen haladó szülés esetében. Az egész nő egy izomgörcs, amit a Belladona állapot idéz elő. Harmincas CH-ban, tizenöt percenként lehet adni, öt golyót, a Belladona-ból ilyen esetben.

Caolofilum és Cinicifuga

Van két olyan szerünk, amivel megkönnyíthetjük a tágulási szakot, megkönnyíthetjük a kontrakciók hatékonyságát, az effektivitását és a szülés előremeneteléhez hozzájárulhatunk. Az egyik a Caolofilum, a másik pedig a Cinicifuga nevű szer. Ennek a két szernek az adagolását úgy írtam le, hogy mindegyik tizenöt CH, tíz-tizenöt-öt percenként adva, de a szülés terminusa, kiírt időpontja előtt két héttel el lehet kezdeni adni a két szert, naponta egyszer ötöt mindegyikből. És ahogyan jönnek a fájások, a fájásoknak megfelelően gyakorítani. És elérhetjük azt, hogy tizenöt, tíz, és ötpercenként adjuk már.

Kérdés: Mind a kettő?

Mind a kettő. Igen, egyiket egyik tíz percben, másikat másik tíz percben. Felváltva, váltakozva. A tizenöt CH-s nagyon fontos, hogy magasabb hígítás legyen, és váltakozva.

A szerek kiválasztásában mindig kérje ki orvosa segítségét!