Mosható pelenkák

Hogyan találtam rá a mosható pelenkákra?

 

Ezt a cikket saját történetem alapján írom, be szeretném mutatni, mi hogyan találtunk rá a mosható pelenkára, miért döntöttünk emellett. A folytatásban pedig bővebben szeretnék majd írni a pelenka fajtákról, mosásukról, kezelésükről, hasznos tanácsokról, tippekről és trükkökről.

 

Első babánkat várva pelenkák után keresgéltem a neten, szerettem volna tudni, mennyibe is fog kerülni a baba pelenkázása egy hónapra. Rengeteg oldalt találtam, ahol olcsó, nagy kiszerelésű eldobható pelenkát kínáltak, de igazából egyik sem győzött meg, mert átfutott az agyamon, hogy megveszem, aztán műsorosan kidobom a kukába, ráadásul maga a pelenka tele van mindenféle műanyaggal, vegyi dolgokkal, nem bomlik le, egyszóval termelek egy halom szemetet. Valahogy úgy gondoltam, hogy a pénzemet kidobom a kukába. Aztán egyszer csak feljött egy oldal a mosható pelenkákról. Nagyon megtetszett, rá is csodálkoztam, hogy ilyen is létezik. Csupa színes, vidám pelenka, ami bőrbarát, természetes textilekből készül! Egyből elkezdtem olvasgatni róla, akkor még inkább külföldi oldalakon lehetett cikkeket találni. Napokig ezzel foglalkoztam, és kezdtem kiokosodni, hogy létezik több fajtája, olyan, ami All in one, zsebes, pelenkabelső, pelenka külső, prefold, gyapjú pelenka külső, stb. Egyből megmutattam a férjemnek is, hogy mit szólna, ha a babánkat ilyen pelenkákba csomagolnánk. Elsőre rábólintott, főleg azért, mert végeztünk egy kis számítást, és a végeredmény az lett, hogy kb. harmad annyiba kerül egy készlet a mosásokkal együtt, mint az eldobható pelenka a pelenkás kor végéig. A spórolás mellett még sok olyan érv van, ami miatt teljesen meggyőzött a mosható pelenka, egy párat megemlítenék:

  • környezetvédelem
  • kényelmes a babának, mert csupa puha, bőrbarát textil érintkezik a popsijával
  • Gazdaságos, mert egy készlet akár újszülött kortól a szobatisztaság végéig használható
  • Vegyszermentes

Mivel ruhaipari végzettségem van, kitaláltam, hogy mi lenne, ha én varrnám meg a készletet, így még többet tudnánk spórolni, én meg büszke lennék, hogy saját készítésű pelenkákba van a gyerekem. Sok szabásmintát is lehet találni az interneten, így tettem én is, és elkészült Nóri pelenka szettje, ami 3 db külsőből és 22 db pelenka belsőből állt. 5 hetes volt, mikor elkezdtük használni, és tényleg teljesen meggyőzött, nagyon jól szuperált. Aztán teltek a hónapok, és annyira megszerettem a mosható pelenka használatát, hogy beszereztem pár pelust külföldről is, hogy azok mit tudnak. Nagyon megtetszett, főleg hogy mintásak, vidámak voltak, olyan jó volt őket a babára adni. Közben összeismerkedtem egy fórumon olyan családokkal, ahol szintén mosható pelenkát használnak, és megosztottuk egymással tapasztalatainkat, ki hogy mossa, kezeli őket, melyik típust használják, mi vált be.

 

Aztán elindult valami, mikor Nóri 1 éves lett, mintha többen érdeklődtek az újra pelenkák iránt. Sorra nyíltak a mosható pelenka webáruházak, akik külföldről hozzák be a termékeket. Egyre nagyobb lett a kínálat, mi is beszereztünk még párat, mert nem lehet neki ellenállni.

Én is varrogattam közben az ismerősöknek, és egyre többen lettek a környezetemben, akik ezt használják. Egyáltalán nincs vele többletmunka, mert ha levesszük a babáról, öblítés után mehet egy fedeles vödörbe, és kb. 20 darab pelenkánál elég 3 naponta mosni. A mosást lehet öko mosószerrel, mosószódával, enzimmentes mosószerekkel végezni, öblítésre pedig lehet ecetet használni, ami fertőtlenít. A tárolásnál teafaolajat cseppentek a vödör aljára, mert baktériumölő, és teljesen szagtalanít, nem kell félni a szagoktól. Én folttisztításra egy drogéria növényi folttisztító szappanját használom, csak át kell kenni vele a foltot és mehet a gépbe. Napon a legjobb szárítani, mert az UV fertőtlenít, de télen csak bent tudok, semmi bajuk nem lesz a pelenkáknak. Popsi krémet sem kell használni, mert ebből semmilyen vegyi anyag nem oldódik ki, ellentétben az eldobható pelenkával, így nem kell védeni a baba fenekét. A popsitörlőt is átcseréltük moshatóra, mert lehet együtt mosni a pelenkákkal. Régi pólókat vágtam fel egyforma darabokra, és pelenkacserénél párat bevizezek, és azzal törlöm.

 

Nóri még nem volt 2 éves, mikor megszületett Máté, így 2 pelenkásunk lett. Eldobható pelenkával rengeteg pénzbe került volna 2 gyereket pelenkázni, de természetesen Máté is mosható pelust kapott. Ő már 10 napos korától azt használja. Közben Nóri szobatiszta lett, így Máté megörökölte a pelenkákat, a felesleget pedig elajándékoztam, ebből is látszik, hogy egy pelenka akár több gyereket is kiszolgál, tehát szinte már csak a mosás költségeivel kell kalkulálni, ami elenyésző. Így két gyerek mosható pelenkázásának tapasztalatából azt tudom mondani, hogy havonta több ezer forintot spóroltunk meg, nem termeltünk több tonna szemetet, nem terheltük a gyerekeink bőrét különféle vegyi anyagokkal. A mosható pelenka légáteresztő, ellentétben az eldobhatóval, így nem dunsztolódik a bőre. Ideális terpesztartást biztosít, ami a megfelelő csípőfejlődéshez is fontos.

Nógrádi Krisztina